otrdiena, 2012. gada 26. jūnijs

Kāpēc neizvēlēties Windows Phone

Jau vairāk kā mēnesi lietoju Nokia Lumia 800 Windows Phone, tāpēc jūtos pietiekami smēlies iespaidus, lai varētu nokomentēt šo tehnoloģisko brīnumu.

Nevaru īsti saprast, kurā segmentā Lumia kvalificējas, bet līdz šim izmantoju biznesa klases E-series telefonus. Pēdējais E71 nokalpoja gandrīz 4 gadus un jāatzīst, ka tas ir labākais telefons, kāds līdz šim ir lietots.

Lumia telefonus prezentēja 2011. gada oktobra beigās Nokia World pasākuma ietvaros. Jāatzīstas, ar nepacietību gaidīju, kad tie nonāks mūsu tirgū un neļāvos kārdinājumam izvēlēties kādu citu modeli vai citu ražotāju, lai gan tas pats iPhone bija paņemams jebkurā brīdī. Līdz Latvijai tas nonāca pēc 7 mēnešiem. Pa to laiku Nokia Latvijas pārstāvniecība atrunājās, ka tas tiekot lokalizēts. Ha-ha!
Bet paldies @NokiaLatvia par uzaicinājumu uz prezentāciju, dzērieniem, ēdieniem un priekšnesumiem.

Kāpēc ha-ha? Tāpēc, ka ar Lumia nav iespējams kaut ko uzrakstīt latviešu valodā ar garumzīmēm un mīkstinājuma zīmēm. Ko viņi tos 7 mēnešus darīja - nav skaidrs.

Saņemot jauno telefonu, pirmais uzdevums bija kontaktu sinhronizācija. Jau iepriekš biju izpētījis, ka tas nebūs iespējams pa tiešo sinhronizējot ar MS Outlook. Jā, darba specifika liek lietot "logus", tāpēc arī izvēle par telefona OS bija zināmā mērā pakārtota tam. No sākuma mēģināju nosūtīt kontaktus caur Bluetooth no sava vecā E71. Ar to Lumia nebija mierā un paziņoja, ka mans vecais E71 nav nekāds telefons un kontaktus nevar saņemt. OK, es nodomāju, Nokia nepazīst savu vecākās paaudzes radinieku, ta` nu gan!

Manā skatījumā šīs ir ļoti liels WP un Lumia trūkums - vecais labais Nokia PC Suite un vēlāk arī Ovi Suite bija lielisks veids, ka sinhronizēt kontaktus, kalendāra ierakstus, saglabāt telefona atmiņas rezerves kopijas jeb citiem vārdiem - backup. Tagad šiem nolūkiem jāizmanto kāds no web servisiem - Windows Live vai Google. Bet tas ir atsevišķs stāsts par to, cik ļoti mēs vēlamies savus kontaktus un kalendāra ierakstus glabāt kaut kur "mākonī". Bet tas vēl nav viss, tam nāk līdzi arī citi trūkumi, kas būtu apskatāmi vēl atsevišķi, piemēram, vairāki kalendāri iekš Outlook un pazudusi informācija tiem kontaktiem, kam, piemēram, bija saglabāti vairāki telefona numuri.

Līdz šīm telefonu izmantoju arī, lai portatīvo datoru pieslēgtu pie Interneta, kad nav citu iespēju. Tagad šādas iespējas nav vispār. Lumia nestrādā nedz kā modems, nedz kā WLAN hotspots. Atkal jāpiemin, ka E71 strādāja kā modems gan ar USB, gan ar BT savienojumu.

Bieži esmu dzirdējis cilvēkus runājam, ka viņi neredz jēgu no Bluetooth tehnoloģijas. Tagad tam jēgu neredzu arī es. E71 BT vienmēr bija ieslēgts un fonā noritēja sinhronizācija ar PC. Vienmēr bija pieejams Internets. Tagad - nekā.

WP izstrādātāji aizmirsuši pat tādu vienkāršu lietu kā kontaktu vizītkaršu sūtīšana ar SMS (ir pieejams apps, kas sastāda SMS ar kontaktinformāciju, bet tad pašam ir jāiedomājas, ka tāda aplikācija iekš Marketplace ir jāatrod).

Salīdzinot ar App Store, Windows Marketplace ir diezgan patukša vieta, bet tā aug. Pašreiz tas vēl ir piedodami un var kaut kā iztikt. Piemēram, man pietrūkst Waze. Nokia kartes ir ļoti labas un kvalitatīvas, un navigācija ir labākā kāda redzēta līdz šīm, bet Waze ir savi plusi, kādi nav iekš Nokia Drive. Angry Birds arī neatradīsiet iekš Maketplace. Pamēģināju bezmaksas Remote Desktop Connection - diemžēl nekas prātīgs neizdevās. Ls 4,29 maksāt roka neceļas - tāpat varbūt rezultāts būs neapmierinošs, kamēr uz "'ābolīša" līdzīga programmatūra ir bez maksas un strādā nevainojami.

Iebūvēts Office, ar ko WP ļoti lielās... :D OK, man ir tā - neesmu varējis atvērt vēl nevienu Excel tabulu no e-pasta. Vienmēr saņemu paziņojumu: "Can't open. Excel doesn't recognise the file format". Par TXT failu saņemu paziņojumu: "Can't open attachment. Oops! We're not sure what's wrong, but we can't open this file". Un to man paziņo OS, kas nes Windows vārdu!!!

Vai ir kaut kas labs? Jā, man ļoti patīk Facebook integrācija. Ekrāns ir ļoti labs. Melns ir melns nevis pelēks. Foto kamera ir laba un ar telefonu beidzot var aizstāt "ziepju trauku". Īpašos gadījumos tik un tā fotografēšu ar EOSu. Dizains ir izdevies. Telefons ir skaists. Neatbildēts un pagaidām neatbildams jautājums ir par šī dizaina ietekmi ilgtermiņā. Izslavētā Gorilla Glass nemaz tik "kruta" nav un laika zobs ir ķēries klāt. Pieļauju, ka kaut kā pie baterijas tikt klāt var un ar kaut ko aizvietot. Tāpēc, kāds šis telefons izrādīsies ilgtermiņā, tagad ir grūti pateikt - vai pēc diviem gadiem ekrāna švīkām kaut ko varēs redzēt cauri un vai baterija turēs.

Jā, par bateriju. Izslēdzu BT (no tā jēgas nav, izņemot HandsFree, ja tādu lieto), un izslēdzu datu pārraidi - tagad lādēju reizi trijās/četrās dienās. Ar ieslēgtu datu pārraidi vienu dienu "izvilkt" varēja. Laikam e-pasts noēda gan Interneta trafiku, gan bateriju. (GPS ir ieslēgts, lai gan nezinu kāpēc).

Zvanu veikšana, kā jau ar visiem mūsdienu smārtfõniem, ir maksimāli grūta :) Bet nu tas kādu laiku jau ir skaidrs, ka mūsdienu telefoni vairs nav paredzēti balss zvaniem...
...un E71 bija tik ērta fiziskā QWERTY klaviatūra...

Nu jā, telefons nav slikts, bet neatbilstošs manām vajadzībām. Laikam atliek tikai cerēt uz programmatūras atjaunojumiem. Manuprāt, produkts nav gatavs.
________________________________________
Īsumā:

+ ļoti ātrs, nevar "uzkārt"
+ labs ekrāns
+ laba kamera
+ Facebook integrācija
+ kartes un navigācija

- nedarbojas kā modems vai hotspot
- Outlook sinhronizācija caru web-servisiem
- kontaktu (ne)sūtīšana caur SMS
- nevar rakstīt garumzīmes un mīkstinājuma zīmes
- vājš Marketplace

3 komentāri:

  1. Kādēļ tu lieto Outlook? Droši vien ir otrā galā Exchange... tad tu ar telefonu vari pieslēgites pa taisno pie Exchange.

    Angry birds ir gan Marketplace. Nav jaunais Angri Birds Space, ja to tu domāji.

    Starp citu WiFi hotspots (Internet Sharing) sola būt pieejams ar 7.8 programmatūras atjaunošanu.

    Garumzīmes, cerams arī būs ar 7.8 atjauninājumu... nu vismaz Latviešu valoda ir solīta, tad jau klaviatūrai arī jābūt. :)

    Nokia burtiski šonedēļ sola programmu kontaktu pārsūtīšanai, nu vismaz pagājušo nedēļu konferencē tāda funkcija tika piesolīta.

    http://www.microsoft.com/windowsphone/en-US/cmpn/windows-phone-7-5-news.aspx

    http://www.nokia.com/gb-en/support/software-update-for-nokia-lumia/

    AtbildētDzēst
  2. Jau kopš brīža kad Nokia atrādīja savu Lumia sēriju es valdos, lai nenopirktu pirmās paaudze windows nokiju, jo sen ir zināms teiciens, ka pirmie kucēni ir jāslīcina, bet tā dizainiski ir ļoti labi izdevies

    AtbildētDzēst
  3. Arī piederu pie tiem kas lieto Nokia Lumia un izjūt šo telefonu uz savas ādas ...
    Lietošanas specifikas dēļ izvēlējos 710, jo tam ir megapluss nomaināms akūzis. Ehh atgriežamies 90tajos kad katram mobilā lietotājam līdzi bij sauja ar nomaināmiem akūžiem.
    Pilnībā pievienojos tam, ka patreiz bez latviešu valodas un Latvijas lokālā atbalsta šis telefons der tikai kā spēļmantiņa. Un sāpe te ir dziļāka nekā tikai tas ka nevar „rakstīt latviski” MS principiāli neuztur savu WP Latvijā (tā ir opiciāla MS atbilde) – tas nozīmē ka šim OSam nav nekāda atbalsta arī MS servisos…
    Lumia trubu nedrīkst apskatīt nodalot SkyDrive , live.com un mārketpleisa servisu …
    Piemēram vecie 25Gb skydrive lietotāji var „salinkot” Lumia ar savu akontu BET tam nebūs latviešu reģionālais uzstādījums līdz ar to nebūs iespējas uzlikt telefona meklēšanu un nebūs iespējas neko iegādāties par maksu mārketpleisā. Reģistrēsi jaunu live.com akontu ar Latviju – dabūsi tikai 7gigu akontu par pārējo „jāpiķo”.
    Kontaktu sinhronizācija – ok var jau raudāt, ka „lielas brālis MS” nu baisi lūrēs tavus kontaktus, bet netēlojam „nenotveramos Bilus” nevienam nav nekādas daļas gar kontaktiem kā tikai sev pašam. Bet te arī sākas sāpe …Tā kā nav latviešu valodas veidojas lērums dublējošo kontaktu „Jānis Bērziņš” „Janis Berzins” labi vismaz, ka WP spēj salinkot šos „dublikātus”, bet kā no tā izvairīties atstrādāts nav, jo Live.com dublikātu novākšanas funkcija nepalīdz, atkal jau dēļ tā, ka tai nav letiņu atbalsta. Novāc „dupes” un pēc nākamās sinhronizācijas bardaks ir atpakaļ.
    Par ofisa izmantošanu jāsmejas – kāds ofiss, ja letiņu valodas nava – bet jāatzīst, ka pat gana „smagus” ekseļus ver vaļā pienācīgi …
    Jā WP ir slēgta failu sistēma ar to jāsamierinās, ir novēroti arī gļuki un atkal jau letiņvalodas dēļ, kad saglabājot pagaru video un nosaucot to letiņu burtiem šamējais nokāras un „vietu uz diska aprija” - mirusi ietilpība ko glābt var tikai pilnais „format c:”
    Vienīgā pozitīvā lieta – kas patiešām atrunā mani no Lumia „sašķaidīšanas pret sienu” ir šī telefona pilnvērtīgais MS IE9 – te nu cepuri nost un visas man nepieciešamās internetbankas darbojas nevainojami – ot šī ir lieta ko MS izdarījis godam. Visas operas un citi alternatīvie lūriķi „nervozi pīpo vārtrūmē” …
    Faktiski tagad ir gaidīšanas laiks – ja MS dos PILNVĒRTĪGU letiņu atbalstu Lumia trubām (lab’, ja ne 8.0 apdeitu, ta vismaz 7.8) šī manta būs lietojama, ja ne, tad esošie Lumias pircēji būs smagi „iegrābušies sūdā” …

    AtbildētDzēst